Follow by Email

Saturday, April 6, 2013

my 101 wishes version 1.0


Skang aku teringat masa aku masuk kelas ADVANCED MARKETING POWER...Dr Azizan kata, sume org ada impian..so apa yg kita cakap apa yang kita fikir n bertindak sume adalah doa..
actually..selama nih sume hajat aku dlm 101 wishes adalah "SAYA NAK.." sebetulnya adalah "SAYA MESTI..."  So aku TUKARKAN LIST OF WISHES aku kpd.....


101 WISHES
-Me, my self and lovely family-
  1. Saya nak  MESTI buat akaun emas tahun ini and achieve  at least 1 kg in 5 yrs.
  2. Saya berpindah ke Johor dan tinggal bersama suami dan keluarga saya.(b4 2012) Alhamdulilah...daya selamat bertukar ke JB pada 2 Jan 2013.alhamdulilah...
  3.  Saya nak buat  Haji bsama2 suami dan mak abah as well as ibu..(b4 2013) Alhamdulilah umrah 2013 is permulaan n sdg kumpul duit nak kerjakan haji.in shaa Allah.
  4. SAYA MESTI LAKSANAKAN IBADAH HAJI BERSAMA KELUARGA PADA 2016
  5. Saya inginkan MESTI ADA cahaya mata yang sihat, comel, soleh dan solehah.(before i'm getting 30)
  6. Saya MESTI mempunyai  kereta Estima Aeras sendiri buy in cash.
  7. Saya nak MESTI ADA rumah semiD with swimming pool.(design n decorate sendiri)
  8. Saya nak  MESTI  PASTIKAN mak n abah tinggal di  rumah banglow n always have family gathering in that house(ASTANA Baiti Jannati) in Johor.
  9. My money works hard for me and expand everyday more and more
  10. Saya nak  MESTI  bebas daripada hutang..must be 0 in credit cards debts as well as PTPTN.
  11. Saya nak  MESTI sihat sejahtera tanpa sebarang penyakit.(Ya Allah kau berikan aku kesembuhan sepenuhnya dan tidak lagi ada penyakit yg ku hadapi selama ini.Amin)
  12. Saya inginkan  MESTI keluarga saya juga KAYA dan BERJAYA..( have a family business and my abah will be our CEO)
  13. Saya nak  MESTI PASTIKAN FFA saya 400ribu dalam masa 5 tahun on 1 April 2014.
  14. Saya nak  MESTI menyimpan utk 5 tabungan lain.(ASB, gold account, contribution account , necessity account, 'happy hour' account)
  15.  I'm a Retire Young ,Retire Rich (makesure b4 i 'm 30yrs old)
  16. Saya nak  MESTI pergi spa wth my hubby chubby 4 kali setahun(at least every 3 months)
  17. Nak MESTI belajar buat biskut raya sendiri tahun ini. (sila gelakkan saya)
  18. Nak MESTI belajar buat nasi beriyani gam sendiri (even not my favourite food)
  19. Nak MESTI jadi pakar dalam bidang masakan
  20. Nak MESTI masuk dlm bidang kulinari
  21. After impian 19 tercapai nak  MESTI masuk dlm bidang hartanah.
  22. nak  MESTI jadi leader yang disegani but sametime can be friendly wth all people.
  23. Nak MESTI  beli camera DSLR paling 'latest' edition jenama paling mahal di dunia
  24. Learn taekwando and kungfu.( i adore my hero..Jet Li.)
  25. Learn to dance especilaly in salsa..(so u think u can dance?..Yess)
  26. MUST Have 2nd degree and PhD in Mathematics and Hartanah.
  27. Nak  MESTI jadi photographer sambilan as my hobby
  28. Nak  MESTI menari salsa wth my hubby
  29. Nak  MESTI mempunyai at least beg tangan paling mahal didunia and kasut design by Jimmy Cho.
  30. NakMESTI  interview sendiri Tun Dr Mahathir and Dr. Azizan Osman.
  31. Nak  MESTI jadi excellent money manager and run my bussiness excellently.
  32. NakMESTI  menjejaki salasilah keluarga saya Kampar, Indonesia and buat family gathering at least once in mylife
  33. nak  MESTI jaga mak n abah also my ibu untill my last breath dgn terbaik sekali.
  34. Learn to swimming
  35. Learn to snorkeling and diving
  36. Doing umrah as my gateful to Allah every year.(ENSURE DO THIS AFTER MY HAJI DONE)
  37. Nak  MESTI buat ladang tanaman sayuran sendiri.
  38. Must Have a vacation wth my family every 3 months, 
  39. Celebrate my anniversary wth my hubby every year without fail.
  40. spend my time wth my hubby and my kids every time 
  41. Doing sembahyang sunat qiyamulail as my amalan setiap hari wthout fail.
  42. nak  MESTI jumpa hello kitty at hello kitty theme park in Japan. (hopefully it's not dissapeared by Tsunami)
  43. Nak  MESTI ada properties in Mekah, Indonesia dan Brunei
  44. Spend our quality time wth my hubby and our kids at our own resort in Pulau Perhentian 3 times in a yr
  45. Nak MESTI beli kereta paling mahal every 2 yrs (Porsche, Ferrari)
  46. nakMESTI  menulis novel sendiri as a hobby
  47. nakMESTI  ada lot rumah sewa dan rumah kedai  di semua negeri and akan disewakan.
  48. nakMESTI  ada bangunan bisnes sendiri
  49. NakMESTI  buat produk biskut sendiri dan jenama sendiri
  50. Nak MESTI cipta logo sendiri dan diguna semua francais perniagaan saya sendiri
  51. nak  MESTI ada studio photographer sendiri.
  52. nak  MESTI ada mandian kesihatan sendiri. inspired by  produk Life is Rich.
  53. Nak  MESTI mendalamai bidang numerologi dan psychologist.
  54. nak  MESTI jadi motivator no 1 Malaysia.
  55. nakMESTI  belajar menjahit baju dan manik untuk keluarga dan tudung rekaan sendiri
  56. nakMESTI  belajar bahasa Cina and master in english communication.
  57. nakMESTI  ada simpanan dalam setiap akaun yang saya ada mesti ada RM2.5 million dalam masa 10 tahun.(includes FFA, ASB, necessity, charity funds)
  58. nakMESTI  ada cash in hand minimum 3K everyday and expand more and more everyday
- My Own Properties-
58. ada bissness sendiri dlm bidang masakan (at least 10 cawangan restoran in malaysia, indonesia, mekah and Brunei own cookies shop, own kopitiam like one as old town coffee)
59. Involve in properties estate,at least have one in every state in Malaysia.
60. Involve in tourism field, i.e resort or hotel in Terengganu
61. NakMESTI ada taman rekreasi sendiri in my hometown, boleh hire instructer in Taichi, and aerobik sendiri. 
62. NakMESTI ada rumah sendiri wth my family di Makkah.(nak belajar pengajian al-Quran di sana)
63. Saya nak MESTI bukak kedai makan bsama keluarga saya
64. nak MESTI bukak bisnes jahitan dan butik sendiri

- My Core Bussiness.-
65. Saya nakMESTI start bisnes restoran, cookies shop, kopitiam (worlwide in Malaysia, Indonesia and Mekah and Brunei)
66. NakMESTI ada agriculture farm sendiri. i.e tanamn lada dan  limau and dijual di semua kedai2 makan dan restoran di seluruh Malaysia..
67.Saya nakMESTI buat bisnes hartanah,
68.Bukak kelas pengajian al-Quran dan pusat tuisyen
69.nak MESTI ada bisnes in tourism, resort in Terengganu
70. nakMESTI ada production house sendiri 
71. all my bussiness  will achieve 200K in a months..
72. My bussiness in restaurant have 10 lots of branches restaurant. incliding kopitiam and cookies shop.
73. My bussiness listed ast BURSA Saham nxt 5 yrs.
74. My properties bussiness achieve  profit 2 million every  in half yr.


-My Wonderful Dreams-
75. Travell wth my hubby n family around the world wth our cruise
76. Travell to my hubby to celebrate my 10th anniversary in Paris
77. Travell wth my hubby wth our personal jet around the world
78. Have our own 'empayar' in restoran,hartanah, pusat tuisyen(alquran dan academic) as well as motivator
79. Nak join payung terjun activity at least once in mylife
80. Doing wall climbing (Great wall in China)
81.Nak MESTI g tgok sendiri Pyramid in Giza
82. go to honeymoon wth my hubby at the 7 of wonderful places
83.NkMESTI tgok sendiri  Jet Li tgh shooting filem kungfu.
84. NakMESTI buat program TV sendiri macam 'SPONTAN' by Afdlin. and Afdlin Shauki abd Dr Azizan Osman is my host not guest..okeh!(Pasti gempaq)
85. InginMESTI melawat keluarga arwah Din Beramboi and want to see his sijil penghargaan to his wife.becoz i'm one of his fan.AL-FATIHAH.
86. NakMESTI ada kelas pengajian al-Quran sendiri.(i want to teach my kids and other children by my self and my hubby is their PENGETUA)



- My Contribution and Pleasure-
87. Saya nakMESTI bersedekah kepada orang yg lebih memerlukan sekerap mungkin.(at least 10K to every orphan  folks and JKM every year)
88. Saya nakMESTI jadi motivator to pelajar sekolah menengah esspecially to anak2 orang miskin dan pedalaman
89. nakMESTI buat kempen kat orang2 kampung seluruh Malaysia. i'll be sponsored them  1 laptop 1 rumah (world is unlimited)
90.Build the mosque in my kampung, Batu Pahat and especially in Johor
91.NakMESTI mendalami ilmu agama especially in pengajian al-Quran dan Hadis  (utk lebih memahami tafsiran ayat dalam al-quran dan Hadis)
92. NakMESTI memperbaiki solat utk lebih khusyu' dan dekat ngan Allah
93.MESTI  Berselawat 100x setiap hari sebagai amalan.
94. Membuat sembahyang tasbih 3x setahun (currently just once only.)
95. Melakukan sembahyang duha sebagai amalan setiap hari.
96.Membeli tanah dan wakaf untuk tanah perkuburan Islam di Johor.
97.Saya bukak bussiness pusat tuisyen dgn kadar yuran yang berpatutan, dan untuk anak yatim it's FREE.
98.Saya nak ada personal doktor, ustaz dan ustazah  sendiri untuk saya dan keluarga 
99.Saya nak alwayskeep in touch wth my coach Dr.Azizan, Tony Robinson, other millionaire in the whole world. 
100. saya nakMESTI ada anak2 yang soleh dan solehah serta bijak LUAR BIASA
101.saya nak MESTI at least 50% of my 101 wish will be successfully achieved within 5 yrs.

Monday, March 18, 2013

alhamdulilah...

ALHAMDULILLAH..SEGALA PUJI HANYA BAGI ALLAH...


Alhamdulilah, pujian2 tuh hanya bagi Allah.selayaknya untuk Dia....

Pertama sekali aku sangat2 bersyukur yg Allah memperkenankan doaku utk aku dapat bertukar ke Johor.Syukur alhamdulilah...sekarang aku dah duduk dgn suami aku...n suami pon tgh mencari2 job2 sesuai di JB nih...rasa menghargai suami sangat2 tinggi, hidup cam masih honeymoon lg...mood cam baru2 kahwin plak..hahaha!banyak cerita yg nak kongsikan bersama..dgn suasana tmpat kerja baru, dgn suasanapersekitaran yg jauh beza  dgn Putrajaya..setiap satu ada pros n cons...

Kedua hasrat aku nak bawa mak abah n family ke Tanah Suci utk mengerjakan umrah tercapai sudah..banyak cabaran yg aku lalui di sana.mmg banyak nak cerita..sgt2 bersyukur bila dapat beruibadah kat sana..sgt banyak nikmat yg Allah bg pada aku, cuma aku yg x pandai menilai n menghargai..Ya Allah, jadikanlah aku hambamu yg sentiasa bersyukur, ucapan syukur aku pon belum cukup banyak lg berbanding dgn sebanmyak2 nikmat Allah..Allah Maha Besar....Kasih Sayang dia tiada hadnya.....

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

To be continued...tgh kumpul2 material utk entri seterusnya.....peace yo!

::aku:: Semakin banyak kita bersyukur, semakin banyak nikmat yg Allah akan tambah...

Wednesday, May 11, 2011

"saya ada situasi" oleh itu....

2 minggu nih..ada jer bnda yg xkena ngan aku...buat kerja x betul..stress kerja, kna marah ngan boss smpai nak meninggal...apasal aku nih yer?what's wrong with me...???
"saya ada situasi"
so..aku msT bangkit balik,jgn ikut sgt ngan situasi stress tuh...lama2 nanti makin down...kalau down jer xpe..buatnya smpai 'shut down'...innalilah...
Oleh itu... aku msT KUAT, aku x nk sindrom negatif berlegar dalam kehidupan aku..life must be go on..apa yang aku kna buat??

1. POSITIF-aku kna belajar dari kesilapan...learn from mistakes, sll istighfar dan bertenang dalam hadapi situasi...situasi yang kecil nih pon aku da xbleh handle camana nak hadapi perkara yang akan datang..buat bisnes pon akan ada situasi2 yang mncabar..so..aku xnak tgok dr sudut masalah, but kna tgok dr sudut penyelesaiannya...

2. TINDAKAN- aku kna belajar daripada situasi ini dan lebih berhati2 lagi pas nih...aku kna bertindak dan ubah cara pemikiran aku...ubah cara tindakan aku..semua tuh msT selari.

3.FOKUS -"saya sll x fokus" hah!itulah aku...kenapa?sebab sume bnda kna buat dalam 1 masa. Penyelesaiannya...i have to FOCUS, apa aku fikir apa ku cakap dan apa aku buat mst selari. n buat kerja sampai habis!that's it just do it!

4. reprogramming mind-Buang small little voice...tekad dan yakin diri  and also selalu tawakal pada Allah untuk permudahkan segala urusan...xnak fokus pada masalah but fokus pada cara untk lebih berjaya dan dapat kurangkan risiko...xnk biarkan emosi menguasai diri...harus banyak bersabar..dan ubah jadi lebih baik n membahagiakan.....YESS!!YESSS!

It's my life!It's now or never..FAST ACTION FAST RESULT..


::semangat saya kembali::

Monday, April 18, 2011

Satu hari di hari…

[entri nih sgt panjang kerana kebosanan penulis..sila bentang toto sekali untuk berehat bersama kitkat]


Satu hari di hari raya aku laalaalaaa..
Opp opp bukan bukan…nih bukan lagu suatu hari di hari raya M.Nasir tuh.nih aku nak cerita satu insiden yg telah berlaku pada hari Jumaat pada tanggal 4 Jun 2010.Insiden nih memangla tersangat aku x bleh lupa… tauuuu!Dalam previous entri aku pernah cerita sket kot pasal pngalaman aku nih kat sini..So kali nih aku nak cerita detik2 cemas aku pada waktu kejadian..cewah!
4 Jun 2010 mmg sgt2 aku tunggu2 tarikh tuh sbb aku akan balik ke kampong n start cuti kawen selama seminggu. Mng aku amik cuti seminggu sblm majlis kawen aku utk buat persiapan kawen.*Uiii..x sabarnya nak kawen*kata aku  dalam ati. So hati op kos la berkobar2 kan...hehehehehe!mmg hati sgat girang time tuh ditambah plak dgn dapat byk hadiah2 kawen dr opismate sume. ya!Allah..sgt bersyukur, n I’m so surprise…majlis kawen pon belum lg tp hadiah mmg sgtla banyak smpai kena tumpang kereta kawan nk bawak blik umah…Pada hari tuh jgak aku asyik dok kna sakat ngan bdak2 opis…darah manis laa..muka berseri2 laa....saja la tuh!!
Sampai umah aku bersiap apa2 yang patut.then aku pon berangkatla dgn membawak  2 beg baju dan beg laptop segala, lantas aku pon berangkatla ke Putrajaya Sentral menaiki bas. Tiket mmg telah ku beli awal, bas transnasional kul 8 mlm.. okeh..gitu gini begitu begini aku pon smpai Putrajaya Sentral 7.40mlm,*ooh sompek nih nak sembahyang mgrib*..” Niat di hati nak g surau kat tgkat 1. lantas aku pon rasa cam nak naik lif coz  lagi cepat..tgh dok menuju lif, tiba2 pintu lif terbukak…*wow!marvelous…lif ada sensored kot..*b4 nih x pnah lak cam nih..tanpa ragu2 aku pon masuk ke perut lif seorang..coz x der sapa2 plak nk join aku naik lif.aku pon tekan butang tgkat1.pintu pon tutup.seminit  dua minit, akhirnya smpailah aku kat tgkat 1.tetiba..pintu tuh bukak sket dan tertutup smula.serentak dgn itu,black out dan switch on semula..hmmm…aiikk cemana nih?ngapa plak rosak lif nih…aiseyman…?terperangkap dlm lif la plak..!aku tgok jam da pkul 7.45mlm..alamak lg 15 minit bas aku nak smpai…huhuuu!aku pon xnak panic n cuba bertenang, smbil tuh tgan aku pon menekan la butang loceng lif kecemasan.
Krrringgggggg..!Krringgggg!*bunyik loceng*
Abg Operator Lif:Ye cik..boleh saya bantu?
Aku:saya dah terperangkap kat lif nih, bas saya pukul 8 mlm..boleh cepat sket x btolkan lif nih?
Abg Operator Lif:cik bertenang ye, sebentar lagi technician kami akan dtg bantu cik.
Aku:okeh. Mintak tolong cepat ye.
Tunggu 5 minit, xder response pon,.jam lg 5 minit nak pukul 8 nih..aduyai….abeslah aku x balik kg la..msT kna tinggal bas nih..huhuu! Aku pon da bosan gile,suhu makin panas.aku tipon mak aku  bgtahu aku terperangkap dlm lif.pas tuh tipon hubby [time tuh tunang la] tp x der jawapan. Aku tinggalkan msg. kat hubby.syukur line okeh n bateri full.

Aku pon dok cari2 no kaunter bas transnasional dgn harapan org kaunter bas dapat bgtahu driver bas, utk tunggu jap coz aku terperangkap dlm lif! hah..jumpa! hampir2 aku nak buang kad bisness kaunter bas tuh td kat umah..syukur terselit kat beg aku..nombor pon didial…tit.tut.tit..tuut..tuut..tit.
Abg kaunter bas: hello!
Aku:hello. Hello Encik, bas saya pukul 8mlm nih nak  balik batu pahat. Tapi saya dah terperangkap dlm lif nih.
Abg kaunter bas:Hah? Terperangkap dlm lif?kat presint mana?
Aku:saya kat dlm lif putrajaya sentral la nih.mintak tolong boleh x bgtahu driver bas transnasional tunggu saya kejap.saya nak blik kg nih.[bukan nk mintak tlhg bukak kan pintu lift]=)
Abg kaunter:okeh2..lif mana?
Aku:saya kat lif depan surau nih.*actually aku panic sket main larung je bgtahu lif kat surau sebenarnya lif kat sebelah escalator tuh.argghh..lantak..jnji abg bas tunggu aku!!bila pikir2 balik patut aku risau keselamatan aku yg terperangkap dlm lif, nih tidak..dok sibuk takut kna tinggal bas..hahhahahaha!
aku terdengar ada org datang n cam cuba2 nak bukak pintu lif.ooh..msT technician nih.aduyai..lmbatnyer diorang nih dtg.aku smbil2 jerit suh cepat bukak pintu lif nih..aku risau gile kalau tertinggal bas..huhuu!tapi jawapan abg technician tu, “sabar la..bas awk x kemana sbb saya la driver dia..”aikk memain plak abg technician nih..10 mint kemudian senyap. jap jap ada org ketuk2 jap2 senyap..eh apa daa..mana technician nih. Aku tekan loceng lagi bgtahu cepatla tolong.tp jawapan dia sgt menghampehkan."sebentar cik, kami akan bantu cik…."Aku da terasa cam bahang.aku cuba tendang2 pintu lif dgn harapan ada org dgar n tolong.

Aku cuba telefon kawan2 aku, tp sume on the way nak balik kg..huhuu!aku cuba istighfar n selawat banyak2.siap aku telefon mak, bgtahu mak konpem org tetinggal bas nih.mak aku terkejut, aiik x kuar2 lagi ke?tiba2 hubby (masa tuh tunangku) aku call…siap dapat pakej kna bebel coz nape x cal 999. a’ah ek…ngape aku x terpikior nk call 999…Jam menunjukkan kul 8.30 mlm. Bmakna hamper 1jam aku da kat dlm..what???bru ku sedar n baru terasa nak nangis coz bru takut mati lems kat dlm..huhu!

last2...ada org bersuara.."dik..dik…ok ke?” “hah..ok2.“aku jawab. Cepatla bukak pintu nih..aku pon rasa lega sket coz masih ada org tgh berusaha nk bukak pintu lift tu. jam menunjukkan kul 8.50, tiba2 pintu dapat dibukak n otomatik lampu black out..aku nampak ada cahaya lampu suluh dr luar..aiik..nape dia pakai lampu suluh kat kepala..rupanya bomba da….ada 5org bomba n 3 org polis. (kalau xsilap aku) isk…dr awal smpai da nk kesudah mati2 aku ingat technician tuh yg berusaha untuk bukak pintu lift tuh. rupanya technician baru smpai dr cyberjaya pas bomba cuba utk bukak pintu..ceh!!.isk…sabar jer la…!9mmg akan aku buat aduan)
Then, polis nak amik keterangan aku tp disebabkan da lambat, abg kaunter bas n sorg laki kata “maaf encik kitorg da lmbat nk kna amik penunpang kat bukit jalil plak..” oo..baru aku tahu..lelaki tuh driver bas yg aku nak naik nih. Dia bawakkan beg aku smpai beg abg bomba pon hamper dia nak bwk sekali..hahahha! aku dapat tahu dia la yg awal2 yg berusaha nak bukak pintu lift tuh. Terharunya!dan lagi buat aku terharu…disebabkan aku trip bas da lmbat 1 jam..huhuu!xper bang awok backup....
Sepanjang perjalanan..abg bas tuh x abes2 menyakat aku….awek terperangkap dlm lif dia gelar aku.cis…!dr dia gak la yg aku tahu technician tuh dtg lambat n dia pon pelik camana bomba dtg..rupanya tunangku yg ku cintaaaaaai  itulah yg bertindak dulu mghubungi bomba… sangat sangat sangat terharu.....okeh!aku call mak, aku call hubby n kak noi bgtahu aku selamat.rupanya kak noi otw nak g tmpat aku coz takut aku fobia or xtentu arah..huhuu!kalau bukan sebab my Hero cayang bie Adli aku yg callkan bomba mgkin aku mati kejung kat situ coz terlupa nombor kecemasan.999.huhuuu!cayang bie saya…sejak tuh aku pelanggan setia TRANSNASIONAL. so, the moral of story is..FAST ACTION FAST RESULT…dont wait n watch things happen but make things happen…


Sekian.

::notanoti::itulah pongalaman aku seminggu sebelum kawen...huhu!

Wednesday, April 13, 2011

it's my LiFe!!

It's my life
It's now or never
I ain't gonna live forever
I just want to live while I'm alive
(It's my life)
My heart is like an open highway
Like Frankie said
I did it my way
I just wanna live while I'm alive
It's my life


setelah 2 minggu balik dari kursus IMKK 2011...sangat rindu nak nyanyi lagu bon jovi nih sambil melompat untuk raih energy yang hebat!500% of energy  i've ever had...!lagu it's my life yg sangat bermakna..very motivated song for me...!sehingga hari ini aku masih meneruskan mandi garam, declaration dan music alpha. aku  sangat rasa perbezaannya..aku rasa lebih tenang, positif dan memandang setiap hari dgn penuh kebahagiaan...Sesungguhnya hidup ini harus dinikmati dan disyukuri. Terima kasih Allah.
Anda adalah apa yang ada fikirkan, rasa, cakap dan bertindak....fast action is fast result!
DULU...
aku adalah seorang yang banyak berfikir negatif selalu mengikut  'suara bdak kecil' dalam diri aku nih..Eh boleh ke?hmm.. nak buat ke xnak ek?abeslah..aku pas nih..semua yng terkeluar daripada kepala hotak aku adalah yg negaaaaaaaaaaaaaatifffffff je...aku xpandai buat keputusan, aku terlalu wait things happen and hanya tahu untuk mengalah sahaja..berserah dgn takdir hidup! 

SEKARANG....Aku rasa perbezaan. aku lebih positif. aku lebih tenang dgn melakukan teknik atau sistem yang betul..and of course sume nih dgn izin Allah Taala.Kini aku hanya fokus pada kejayaan dan semua bnda yang positif dan lebih membahgiakan. Aku buang jauh2 'suara bdak kecil' yang sll argue dalam diri ini..ini sume adalah dgn izinNya dan power of action!.key point disini adalah  kuasa minda akan menentukan kita untuk BERTINDAK!Kuasa kejayaan=Kuaasa bertindak. Bila minda kita fokus pada kejayaan, tindakan positif..hasilnya juga Kejayaan. dan begitulah sebaliknya...Bila aku faham dengan kehidupan aku, aku tahu apa tujuan hidup dan sememangnya aku wajib ubah kehidupan aku dan keluarga dari 'biasa-biasa' kepada LUAR BIASA.amiin....

M.E.S.T.I
Mentor. of course Dr Azizan Osman is my Mentor.u are fantastic!
Elmu.Tukar emosi kita supaya lebih kepada bersyukur dan ketenangan.
Sistem.Bertindak mengikit teknik yang betul
Tindakan. Bertindak dengan fokus dan konsisten.reprogramming minda untuk bertindak lebih hebat.
Impian. Hasrat dan keinginan yang kuat dalam mengejar apa yang kita impikan. 


::notanoti::sedang berusaha untuk mencari part time bussiness.ingin memaksimumkan hidup kerana diriku begitu beharga...

Monday, April 11, 2011

All about mY 101 wishes

tajuk entri kali nih mmg sngat bmakna utk aku. Memang aku nak rekod n pahatkan dalam blog nih agar aku xkan lupa apa yang aku hajatkan utk hidup aku..i want to achieve more in mylife bcoz my life is enjoyable..!This is inspired from Dr Azizan Osman and challenges all his students in IMKK 2011 in Wisma MCA, KL. Dr Azizan bagitahu kalau kita sll tulis apa yang kita nak, baca tiap hari apa yang kita hajatkan i'allah ia kan mnjadi kenyataan. I'allah. Apa yg penting mesti YAKIN sume tuh akan tercapai. Semoga saya KAYA dan BERJAYA...!.(thank you Dr. Azizan Osman)

101 WISHES
-Me, my self and lovely family-
  1. Saya nak buat akaun emas tahun ini and achieve  at least 1 kg in 5 yrs.
  2. Saya berpindah ke Johor dan tinggal bersama suami dan keluarga saya.(b4 2012) Alhamdulilah...daya selamat bertukar ke JB pada 2 Jan 2013.alhamdulilah...
  3.  Saya nak buat  Haji bsama2 suami dan mak abah as well as ibu..(b4 2013) Alhamdulilah umrah 2013 is permulaan n sdg kumpul duit nak kerjakan haji.in shaa Allah.
  4. Saya inginkan cahaya mata yang sihat, comel, soleh dan solehah.(before i'm getting 30)
  5. Saya mempunyai  kereta Estima Aeras sendiri buy in cash.
  6. Saya nak rumah semiD with swimming pool.(design n decorate sendiri)
  7. Saya nak mak n abah tinggal di  rumah banglow n always have family gathering in that house(ASTANA Baiti Jannati) in Johor.
  8. My money works hard for me and expand everyday more and more
  9. Saya nak bebas daripada hutang..must be 0 in credit cards debts as well as PTPTN.
  10. Saya nak sihat sejahtera tanpa sebarang penyakit.(Ya Allah kau berikan aku kesembuhan sepenuhnya dan tidak lagi ada penyakit yg ku hadapi selama ini.Amin)
  11. Saya inginkan keluarga saya juga KAYA dan BERJAYA..( have a family business and my abah will be our CEO)
  12. Saya nak FFA saya 400ribu dalam masa 5 tahun on 1 April 2014.
  13. Saya nak menyimpan utk 5 tabungan lain.(ASB, gold account, contribution account , necessity account, 'happy hour' account)
  14.  I'm a Retire Young ,Retire Rich (makesure b4 i 'm 30yrs old)
  15. Saya nak pergi spa wth my hubby chubby 4 kali setahun(at least every 3 months)
  16. Nak belajar buat biskut raya sendiri tahun ini. (sila gelakkan saya)
  17. Nak belajar buat nasi beriyani gam sendiri (even not my favourite food)
  18. Nak jadi pakar dalam bidang masakan
  19. Nak masuk dlm bidang kulinari
  20. After impian 19 tercapai nak masuk dlm bidang hartanah.
  21. nak jadi leader yang disegani but sametime can be friendly wth all people.
  22. Nak beli camera DSLR paling 'latest' edition jenama paling mahal di dunia
  23. Learn taekwando and kungfu.( i adore my hero..Jet Li.)
  24. Learn to dance especilaly in salsa..(so u think u can dance?..Yess)
  25. Have 2nd degree and PhD in Mathematics and Hartanah.
  26. Nak jadi photographer sambilan as my hobby
  27. Nak menari salsa wth my hubby
  28. Nak mempunyai at least beg tangan paling mahal didunia and kasut design by Jimmy Cho.
  29. Nak interview sendiri Tun Dr Mahathir and Dr. Azizan Osman.
  30. Nak jadi excellent money manager and run my bussiness excellently.
  31. Nak menjejaki salasilah keluarga saya Kampar, Indonesia and buat family gathering at least once in mylife
  32. nak jaga mak n abah also my ibu untill my last breath dgn terbaik sekali.
  33. Learn to swimming
  34. Learn to snorkeling and diving
  35. Doing umrah as my gateful to Allah every year.
  36. Nak buat ladang tanaman sayuran sendiri.
  37. Have a vacation wth my family every 3 months, 
  38. Celebrate my anniversary wth my hubby every year without fail.
  39. spend my time wth my hubby and my kids every time 
  40. Doing sembahyang sunat qiyamulail as my amalan setiap hari wthout fail.
  41. nak jumpa hello kitty at hello kitty theme park in Japan. (hopefully it's not dissapeared by Tsunami)
  42. Nak ada properties in Mekah, Indonesia dan Brunei
  43. Spend our quality time wth my hubby and our kids at our own resort in Pulau Perhentian 3 times in a yr
  44. Nak beli kereta paling mahal every 2 yrs (Porsche, Ferrari)
  45. nak menulis novel sendiri as a hobby
  46. nak ada lot rumah sewa dan rumah kedai  di semua negeri and akan disewakan.
  47. nak ada bangunan bisnes sendiri
  48. Nak buat produk biskut sendiri dan jenama sendiri
  49. Nak cipta logo sendiri dan diguna semua francais perniagaan saya sendiri
  50. nak ada studio photographer sendiri.
  51. nak ada mandian kesihatan sendiri. inspired by  produk Life is Rich.
  52. Nak mendalamai bidang numerologi dan psychologist.
  53. nak jadi motivator no 1 Malaysia.
  54. nak belajar menjahit baju dan manik untuk keluarga dan tudung rekaan sendiri
  55. nak belajar bahasa Cina and master in english communication.
  56. nak ada simpanan dalam setiap akaun yang saya ada mesti ada RM2.5 million dalam masa 10 tahun.(includes FFA, ASB, necessity, charity funds)
  57. nak ada cash in hand minimum 3K everyday and expand more and more everyday
- My Own Properties-
58. ada bissness sendiri dlm bidang masakan (at least 10 cawangan restoran in malaysia, indonesia, mekah and Brunei own cookies shop, own kopitiam like one as old town coffee)
59. Involve in properties estate,at least have one in every state in Malaysia.
60. Involve in tourism field, i.e resort or hotel in Terengganu
61. Nak ada taman rekreasi sendiri in my hometown, boleh hire instructer in Taichi, and aerobik sendiri. 
62. Nak ada rumah sendiri wth my family di Makkah.(nak belajar pengajian al-Quran di sana)
63. Saya nak bukak kedai makan bsama keluarga saya
64. nak bukak bisnes jahitan dan butik sendiri

- My Core Bussiness.-
65. Saya nak start bisnes restoran, cookies shop, kopitiam (worlwide in Malaysia, Indonesia and Mekah and Brunei)
66. Nak ada agriculture farm sendiri. i.e tanamn lada dan  limau and dijual di semua kedai2 makan dan restoran di seluruh Malaysia..
67.Saya nak buat bisnes hartanah,
68.Bukak kelas pengajian al-Quran dan pusat tuisyen
69.nak ada bisnes in tourism, resort in Terengganu
70. nak ada production house sendiri 
71. all my bussiness  will achieve 200K in a months..
72. My bussiness in restaurant have 10 lots of branches restaurant. incliding kopitiam and cookies shop.
73. My bussiness listed ast BURSA Saham nxt 5 yrs.
74. My properties bussiness achieve  profit 2 million every  in half yr.


-My Wonderful Dreams-
75. Travell wth my hubby n family around the world wth our cruise
76. Travell to my hubby to celebrate my 10th anniversary in Paris
77. Travell wth my hubby wth our personal jet around the world
78. Have our own 'empayar' in restoran,hartanah, pusat tuisyen(alquran dan academic) as well as motivator
79. Nak join payung terjun activity at least once in mylife
80. Doing wall climbing (Great wall in China)
81.Nak g tgok sendiri Pyramid in Giza
82. go to honeymoon wth my hubby at the 7 of wonderful places
83.Nk tgok sendiri  Jet Li tgh shooting filem kungfu.
84. Nak buat program TV sendiri macam 'SPONTAN' by Afdlin. and Afdlin Shauki abd Dr Azizan Osman is my host not guest..okeh!(Pasti gempaq)
85. Ingin melawat keluarga arwah Din Beramboi and want to see his sijil penghargaan to his wife.becoz i'm one of his fan.AL-FATIHAH.
86. Nak ada kelas pengajian al-Quran sendiri.(i want to teach my kids and other children by my self and my hubby is their PENGETUA)



- My Contribution and Pleasure-
87. Saya nak bersedekah kepada orang yg lebih memerlukan sekerap mungkin.(at least 10K to every orphan  folks and JKM every year)
88. Saya nak jadi motivator to pelajar sekolah menengah esspecially to anak2 orang miskin dan pedalaman
89. nak buat kempen kat orang2 kampung seluruh Malaysia. i'll be sponsored them  1 laptop 1 rumah (world is unlimited)
90.Build the mosque in my kampung, Batu Pahat and especially in Johor
91.Nak mendalami ilmu agama especially in pengajian al-Quran dan Hadis  (utk lebih memahami tafsiran ayat dalam al-quran dan Hadis)
92. Nak memperbaiki solat utk lebih khusyu' dan dekat ngan Allah
93. Berselawat 100x setiap hari sebagai amalan.
94. Membuat sembahyang tasbih 3x setahun (currently just once only.)
95. Melakukan sembahyang duha sebagai amalan setiap hari.
96.Membeli tanah dan wakaf untuk tanah perkuburan Islam di Johor.
97.Saya bukak bussiness pusat tuisyen dgn kadar yuran yang berpatutan, dan untuk anak yatim it's FREE.
98.Saya nak ada personal doktor, ustaz dan ustazah  sendiri untuk saya dan keluarga 
99.Saya nak alwayskeep in touch wth my coach Dr.Azizan, Tony Robinson, other millionaire in the whole world. 
100. saya nak ada anak2 yang soleh dan solehah serta bijak LUAR BIASA
101.saya nak at least 50% of my 101 wish will be successfully achieved within 5 yrs.

notanoti: Life is short..so mximise ur life bcoz it's a REAL.it's my Life!