Follow by Email

Monday, April 18, 2011

Satu hari di hari…

[entri nih sgt panjang kerana kebosanan penulis..sila bentang toto sekali untuk berehat bersama kitkat]


Satu hari di hari raya aku laalaalaaa..
Opp opp bukan bukan…nih bukan lagu suatu hari di hari raya M.Nasir tuh.nih aku nak cerita satu insiden yg telah berlaku pada hari Jumaat pada tanggal 4 Jun 2010.Insiden nih memangla tersangat aku x bleh lupa… tauuuu!Dalam previous entri aku pernah cerita sket kot pasal pngalaman aku nih kat sini..So kali nih aku nak cerita detik2 cemas aku pada waktu kejadian..cewah!
4 Jun 2010 mmg sgt2 aku tunggu2 tarikh tuh sbb aku akan balik ke kampong n start cuti kawen selama seminggu. Mng aku amik cuti seminggu sblm majlis kawen aku utk buat persiapan kawen.*Uiii..x sabarnya nak kawen*kata aku  dalam ati. So hati op kos la berkobar2 kan...hehehehehe!mmg hati sgat girang time tuh ditambah plak dgn dapat byk hadiah2 kawen dr opismate sume. ya!Allah..sgt bersyukur, n I’m so surprise…majlis kawen pon belum lg tp hadiah mmg sgtla banyak smpai kena tumpang kereta kawan nk bawak blik umah…Pada hari tuh jgak aku asyik dok kna sakat ngan bdak2 opis…darah manis laa..muka berseri2 laa....saja la tuh!!
Sampai umah aku bersiap apa2 yang patut.then aku pon berangkatla dgn membawak  2 beg baju dan beg laptop segala, lantas aku pon berangkatla ke Putrajaya Sentral menaiki bas. Tiket mmg telah ku beli awal, bas transnasional kul 8 mlm.. okeh..gitu gini begitu begini aku pon smpai Putrajaya Sentral 7.40mlm,*ooh sompek nih nak sembahyang mgrib*..” Niat di hati nak g surau kat tgkat 1. lantas aku pon rasa cam nak naik lif coz  lagi cepat..tgh dok menuju lif, tiba2 pintu lif terbukak…*wow!marvelous…lif ada sensored kot..*b4 nih x pnah lak cam nih..tanpa ragu2 aku pon masuk ke perut lif seorang..coz x der sapa2 plak nk join aku naik lif.aku pon tekan butang tgkat1.pintu pon tutup.seminit  dua minit, akhirnya smpailah aku kat tgkat 1.tetiba..pintu tuh bukak sket dan tertutup smula.serentak dgn itu,black out dan switch on semula..hmmm…aiikk cemana nih?ngapa plak rosak lif nih…aiseyman…?terperangkap dlm lif la plak..!aku tgok jam da pkul 7.45mlm..alamak lg 15 minit bas aku nak smpai…huhuuu!aku pon xnak panic n cuba bertenang, smbil tuh tgan aku pon menekan la butang loceng lif kecemasan.
Krrringgggggg..!Krringgggg!*bunyik loceng*
Abg Operator Lif:Ye cik..boleh saya bantu?
Aku:saya dah terperangkap kat lif nih, bas saya pukul 8 mlm..boleh cepat sket x btolkan lif nih?
Abg Operator Lif:cik bertenang ye, sebentar lagi technician kami akan dtg bantu cik.
Aku:okeh. Mintak tolong cepat ye.
Tunggu 5 minit, xder response pon,.jam lg 5 minit nak pukul 8 nih..aduyai….abeslah aku x balik kg la..msT kna tinggal bas nih..huhuu! Aku pon da bosan gile,suhu makin panas.aku tipon mak aku  bgtahu aku terperangkap dlm lif.pas tuh tipon hubby [time tuh tunang la] tp x der jawapan. Aku tinggalkan msg. kat hubby.syukur line okeh n bateri full.

Aku pon dok cari2 no kaunter bas transnasional dgn harapan org kaunter bas dapat bgtahu driver bas, utk tunggu jap coz aku terperangkap dlm lif! hah..jumpa! hampir2 aku nak buang kad bisness kaunter bas tuh td kat umah..syukur terselit kat beg aku..nombor pon didial…tit.tut.tit..tuut..tuut..tit.
Abg kaunter bas: hello!
Aku:hello. Hello Encik, bas saya pukul 8mlm nih nak  balik batu pahat. Tapi saya dah terperangkap dlm lif nih.
Abg kaunter bas:Hah? Terperangkap dlm lif?kat presint mana?
Aku:saya kat dlm lif putrajaya sentral la nih.mintak tolong boleh x bgtahu driver bas transnasional tunggu saya kejap.saya nak blik kg nih.[bukan nk mintak tlhg bukak kan pintu lift]=)
Abg kaunter:okeh2..lif mana?
Aku:saya kat lif depan surau nih.*actually aku panic sket main larung je bgtahu lif kat surau sebenarnya lif kat sebelah escalator tuh.argghh..lantak..jnji abg bas tunggu aku!!bila pikir2 balik patut aku risau keselamatan aku yg terperangkap dlm lif, nih tidak..dok sibuk takut kna tinggal bas..hahhahahaha!
aku terdengar ada org datang n cam cuba2 nak bukak pintu lif.ooh..msT technician nih.aduyai..lmbatnyer diorang nih dtg.aku smbil2 jerit suh cepat bukak pintu lif nih..aku risau gile kalau tertinggal bas..huhuu!tapi jawapan abg technician tu, “sabar la..bas awk x kemana sbb saya la driver dia..”aikk memain plak abg technician nih..10 mint kemudian senyap. jap jap ada org ketuk2 jap2 senyap..eh apa daa..mana technician nih. Aku tekan loceng lagi bgtahu cepatla tolong.tp jawapan dia sgt menghampehkan."sebentar cik, kami akan bantu cik…."Aku da terasa cam bahang.aku cuba tendang2 pintu lif dgn harapan ada org dgar n tolong.

Aku cuba telefon kawan2 aku, tp sume on the way nak balik kg..huhuu!aku cuba istighfar n selawat banyak2.siap aku telefon mak, bgtahu mak konpem org tetinggal bas nih.mak aku terkejut, aiik x kuar2 lagi ke?tiba2 hubby (masa tuh tunangku) aku call…siap dapat pakej kna bebel coz nape x cal 999. a’ah ek…ngape aku x terpikior nk call 999…Jam menunjukkan kul 8.30 mlm. Bmakna hamper 1jam aku da kat dlm..what???bru ku sedar n baru terasa nak nangis coz bru takut mati lems kat dlm..huhu!

last2...ada org bersuara.."dik..dik…ok ke?” “hah..ok2.“aku jawab. Cepatla bukak pintu nih..aku pon rasa lega sket coz masih ada org tgh berusaha nk bukak pintu lift tu. jam menunjukkan kul 8.50, tiba2 pintu dapat dibukak n otomatik lampu black out..aku nampak ada cahaya lampu suluh dr luar..aiik..nape dia pakai lampu suluh kat kepala..rupanya bomba da….ada 5org bomba n 3 org polis. (kalau xsilap aku) isk…dr awal smpai da nk kesudah mati2 aku ingat technician tuh yg berusaha untuk bukak pintu lift tuh. rupanya technician baru smpai dr cyberjaya pas bomba cuba utk bukak pintu..ceh!!.isk…sabar jer la…!9mmg akan aku buat aduan)
Then, polis nak amik keterangan aku tp disebabkan da lambat, abg kaunter bas n sorg laki kata “maaf encik kitorg da lmbat nk kna amik penunpang kat bukit jalil plak..” oo..baru aku tahu..lelaki tuh driver bas yg aku nak naik nih. Dia bawakkan beg aku smpai beg abg bomba pon hamper dia nak bwk sekali..hahahha! aku dapat tahu dia la yg awal2 yg berusaha nak bukak pintu lift tuh. Terharunya!dan lagi buat aku terharu…disebabkan aku trip bas da lmbat 1 jam..huhuu!xper bang awok backup....
Sepanjang perjalanan..abg bas tuh x abes2 menyakat aku….awek terperangkap dlm lif dia gelar aku.cis…!dr dia gak la yg aku tahu technician tuh dtg lambat n dia pon pelik camana bomba dtg..rupanya tunangku yg ku cintaaaaaai  itulah yg bertindak dulu mghubungi bomba… sangat sangat sangat terharu.....okeh!aku call mak, aku call hubby n kak noi bgtahu aku selamat.rupanya kak noi otw nak g tmpat aku coz takut aku fobia or xtentu arah..huhuu!kalau bukan sebab my Hero cayang bie Adli aku yg callkan bomba mgkin aku mati kejung kat situ coz terlupa nombor kecemasan.999.huhuuu!cayang bie saya…sejak tuh aku pelanggan setia TRANSNASIONAL. so, the moral of story is..FAST ACTION FAST RESULT…dont wait n watch things happen but make things happen…


Sekian.

::notanoti::itulah pongalaman aku seminggu sebelum kawen...huhu!

No comments:

Post a Comment