Follow by Email

Monday, April 11, 2011

All about mY 101 wishes

tajuk entri kali nih mmg sngat bmakna utk aku. Memang aku nak rekod n pahatkan dalam blog nih agar aku xkan lupa apa yang aku hajatkan utk hidup aku..i want to achieve more in mylife bcoz my life is enjoyable..!This is inspired from Dr Azizan Osman and challenges all his students in IMKK 2011 in Wisma MCA, KL. Dr Azizan bagitahu kalau kita sll tulis apa yang kita nak, baca tiap hari apa yang kita hajatkan i'allah ia kan mnjadi kenyataan. I'allah. Apa yg penting mesti YAKIN sume tuh akan tercapai. Semoga saya KAYA dan BERJAYA...!.(thank you Dr. Azizan Osman)

101 WISHES
-Me, my self and lovely family-
  1. Saya nak buat akaun emas tahun ini and achieve  at least 1 kg in 5 yrs.
  2. Saya berpindah ke Johor dan tinggal bersama suami dan keluarga saya.(b4 2012) Alhamdulilah...daya selamat bertukar ke JB pada 2 Jan 2013.alhamdulilah...
  3.  Saya nak buat  Haji bsama2 suami dan mak abah as well as ibu..(b4 2013) Alhamdulilah umrah 2013 is permulaan n sdg kumpul duit nak kerjakan haji.in shaa Allah.
  4. Saya inginkan cahaya mata yang sihat, comel, soleh dan solehah.(before i'm getting 30)
  5. Saya mempunyai  kereta Estima Aeras sendiri buy in cash.
  6. Saya nak rumah semiD with swimming pool.(design n decorate sendiri)
  7. Saya nak mak n abah tinggal di  rumah banglow n always have family gathering in that house(ASTANA Baiti Jannati) in Johor.
  8. My money works hard for me and expand everyday more and more
  9. Saya nak bebas daripada hutang..must be 0 in credit cards debts as well as PTPTN.
  10. Saya nak sihat sejahtera tanpa sebarang penyakit.(Ya Allah kau berikan aku kesembuhan sepenuhnya dan tidak lagi ada penyakit yg ku hadapi selama ini.Amin)
  11. Saya inginkan keluarga saya juga KAYA dan BERJAYA..( have a family business and my abah will be our CEO)
  12. Saya nak FFA saya 400ribu dalam masa 5 tahun on 1 April 2014.
  13. Saya nak menyimpan utk 5 tabungan lain.(ASB, gold account, contribution account , necessity account, 'happy hour' account)
  14.  I'm a Retire Young ,Retire Rich (makesure b4 i 'm 30yrs old)
  15. Saya nak pergi spa wth my hubby chubby 4 kali setahun(at least every 3 months)
  16. Nak belajar buat biskut raya sendiri tahun ini. (sila gelakkan saya)
  17. Nak belajar buat nasi beriyani gam sendiri (even not my favourite food)
  18. Nak jadi pakar dalam bidang masakan
  19. Nak masuk dlm bidang kulinari
  20. After impian 19 tercapai nak masuk dlm bidang hartanah.
  21. nak jadi leader yang disegani but sametime can be friendly wth all people.
  22. Nak beli camera DSLR paling 'latest' edition jenama paling mahal di dunia
  23. Learn taekwando and kungfu.( i adore my hero..Jet Li.)
  24. Learn to dance especilaly in salsa..(so u think u can dance?..Yess)
  25. Have 2nd degree and PhD in Mathematics and Hartanah.
  26. Nak jadi photographer sambilan as my hobby
  27. Nak menari salsa wth my hubby
  28. Nak mempunyai at least beg tangan paling mahal didunia and kasut design by Jimmy Cho.
  29. Nak interview sendiri Tun Dr Mahathir and Dr. Azizan Osman.
  30. Nak jadi excellent money manager and run my bussiness excellently.
  31. Nak menjejaki salasilah keluarga saya Kampar, Indonesia and buat family gathering at least once in mylife
  32. nak jaga mak n abah also my ibu untill my last breath dgn terbaik sekali.
  33. Learn to swimming
  34. Learn to snorkeling and diving
  35. Doing umrah as my gateful to Allah every year.
  36. Nak buat ladang tanaman sayuran sendiri.
  37. Have a vacation wth my family every 3 months, 
  38. Celebrate my anniversary wth my hubby every year without fail.
  39. spend my time wth my hubby and my kids every time 
  40. Doing sembahyang sunat qiyamulail as my amalan setiap hari wthout fail.
  41. nak jumpa hello kitty at hello kitty theme park in Japan. (hopefully it's not dissapeared by Tsunami)
  42. Nak ada properties in Mekah, Indonesia dan Brunei
  43. Spend our quality time wth my hubby and our kids at our own resort in Pulau Perhentian 3 times in a yr
  44. Nak beli kereta paling mahal every 2 yrs (Porsche, Ferrari)
  45. nak menulis novel sendiri as a hobby
  46. nak ada lot rumah sewa dan rumah kedai  di semua negeri and akan disewakan.
  47. nak ada bangunan bisnes sendiri
  48. Nak buat produk biskut sendiri dan jenama sendiri
  49. Nak cipta logo sendiri dan diguna semua francais perniagaan saya sendiri
  50. nak ada studio photographer sendiri.
  51. nak ada mandian kesihatan sendiri. inspired by  produk Life is Rich.
  52. Nak mendalamai bidang numerologi dan psychologist.
  53. nak jadi motivator no 1 Malaysia.
  54. nak belajar menjahit baju dan manik untuk keluarga dan tudung rekaan sendiri
  55. nak belajar bahasa Cina and master in english communication.
  56. nak ada simpanan dalam setiap akaun yang saya ada mesti ada RM2.5 million dalam masa 10 tahun.(includes FFA, ASB, necessity, charity funds)
  57. nak ada cash in hand minimum 3K everyday and expand more and more everyday
- My Own Properties-
58. ada bissness sendiri dlm bidang masakan (at least 10 cawangan restoran in malaysia, indonesia, mekah and Brunei own cookies shop, own kopitiam like one as old town coffee)
59. Involve in properties estate,at least have one in every state in Malaysia.
60. Involve in tourism field, i.e resort or hotel in Terengganu
61. Nak ada taman rekreasi sendiri in my hometown, boleh hire instructer in Taichi, and aerobik sendiri. 
62. Nak ada rumah sendiri wth my family di Makkah.(nak belajar pengajian al-Quran di sana)
63. Saya nak bukak kedai makan bsama keluarga saya
64. nak bukak bisnes jahitan dan butik sendiri

- My Core Bussiness.-
65. Saya nak start bisnes restoran, cookies shop, kopitiam (worlwide in Malaysia, Indonesia and Mekah and Brunei)
66. Nak ada agriculture farm sendiri. i.e tanamn lada dan  limau and dijual di semua kedai2 makan dan restoran di seluruh Malaysia..
67.Saya nak buat bisnes hartanah,
68.Bukak kelas pengajian al-Quran dan pusat tuisyen
69.nak ada bisnes in tourism, resort in Terengganu
70. nak ada production house sendiri 
71. all my bussiness  will achieve 200K in a months..
72. My bussiness in restaurant have 10 lots of branches restaurant. incliding kopitiam and cookies shop.
73. My bussiness listed ast BURSA Saham nxt 5 yrs.
74. My properties bussiness achieve  profit 2 million every  in half yr.


-My Wonderful Dreams-
75. Travell wth my hubby n family around the world wth our cruise
76. Travell to my hubby to celebrate my 10th anniversary in Paris
77. Travell wth my hubby wth our personal jet around the world
78. Have our own 'empayar' in restoran,hartanah, pusat tuisyen(alquran dan academic) as well as motivator
79. Nak join payung terjun activity at least once in mylife
80. Doing wall climbing (Great wall in China)
81.Nak g tgok sendiri Pyramid in Giza
82. go to honeymoon wth my hubby at the 7 of wonderful places
83.Nk tgok sendiri  Jet Li tgh shooting filem kungfu.
84. Nak buat program TV sendiri macam 'SPONTAN' by Afdlin. and Afdlin Shauki abd Dr Azizan Osman is my host not guest..okeh!(Pasti gempaq)
85. Ingin melawat keluarga arwah Din Beramboi and want to see his sijil penghargaan to his wife.becoz i'm one of his fan.AL-FATIHAH.
86. Nak ada kelas pengajian al-Quran sendiri.(i want to teach my kids and other children by my self and my hubby is their PENGETUA)



- My Contribution and Pleasure-
87. Saya nak bersedekah kepada orang yg lebih memerlukan sekerap mungkin.(at least 10K to every orphan  folks and JKM every year)
88. Saya nak jadi motivator to pelajar sekolah menengah esspecially to anak2 orang miskin dan pedalaman
89. nak buat kempen kat orang2 kampung seluruh Malaysia. i'll be sponsored them  1 laptop 1 rumah (world is unlimited)
90.Build the mosque in my kampung, Batu Pahat and especially in Johor
91.Nak mendalami ilmu agama especially in pengajian al-Quran dan Hadis  (utk lebih memahami tafsiran ayat dalam al-quran dan Hadis)
92. Nak memperbaiki solat utk lebih khusyu' dan dekat ngan Allah
93. Berselawat 100x setiap hari sebagai amalan.
94. Membuat sembahyang tasbih 3x setahun (currently just once only.)
95. Melakukan sembahyang duha sebagai amalan setiap hari.
96.Membeli tanah dan wakaf untuk tanah perkuburan Islam di Johor.
97.Saya bukak bussiness pusat tuisyen dgn kadar yuran yang berpatutan, dan untuk anak yatim it's FREE.
98.Saya nak ada personal doktor, ustaz dan ustazah  sendiri untuk saya dan keluarga 
99.Saya nak alwayskeep in touch wth my coach Dr.Azizan, Tony Robinson, other millionaire in the whole world. 
100. saya nak ada anak2 yang soleh dan solehah serta bijak LUAR BIASA
101.saya nak at least 50% of my 101 wish will be successfully achieved within 5 yrs.

notanoti: Life is short..so mximise ur life bcoz it's a REAL.it's my Life!

3 comments:

  1. walla. my best prayer to u friend.

    kita MESTI kaya & berjaya! anyway, u went to marketing power recently in pgrm tak?

    ReplyDelete
  2. eyra:thanks a lot...yup!join gak ke?
    semoga kita sama2 kaya dan berjaya...!

    ReplyDelete
  3. hola! bermotivasikah anda hari ini? he he he
    semoga semuanya ceriia2 selalu!
    best prayers in everythg u do.

    ReplyDelete