Follow by Email

Saturday, April 6, 2013

my 101 wishes version 1.0


Skang aku teringat masa aku masuk kelas ADVANCED MARKETING POWER...Dr Azizan kata, sume org ada impian..so apa yg kita cakap apa yang kita fikir n bertindak sume adalah doa..
actually..selama nih sume hajat aku dlm 101 wishes adalah "SAYA NAK.." sebetulnya adalah "SAYA MESTI..."  So aku TUKARKAN LIST OF WISHES aku kpd.....


101 WISHES
-Me, my self and lovely family-
  1. Saya nak  MESTI buat akaun emas tahun ini and achieve  at least 1 kg in 5 yrs.
  2. Saya berpindah ke Johor dan tinggal bersama suami dan keluarga saya.(b4 2012) Alhamdulilah...daya selamat bertukar ke JB pada 2 Jan 2013.alhamdulilah...
  3.  Saya nak buat  Haji bsama2 suami dan mak abah as well as ibu..(b4 2013) Alhamdulilah umrah 2013 is permulaan n sdg kumpul duit nak kerjakan haji.in shaa Allah.
  4. SAYA MESTI LAKSANAKAN IBADAH HAJI BERSAMA KELUARGA PADA 2016
  5. Saya inginkan MESTI ADA cahaya mata yang sihat, comel, soleh dan solehah.(before i'm getting 30)
  6. Saya MESTI mempunyai  kereta Estima Aeras sendiri buy in cash.
  7. Saya nak MESTI ADA rumah semiD with swimming pool.(design n decorate sendiri)
  8. Saya nak  MESTI  PASTIKAN mak n abah tinggal di  rumah banglow n always have family gathering in that house(ASTANA Baiti Jannati) in Johor.
  9. My money works hard for me and expand everyday more and more
  10. Saya nak  MESTI  bebas daripada hutang..must be 0 in credit cards debts as well as PTPTN.
  11. Saya nak  MESTI sihat sejahtera tanpa sebarang penyakit.(Ya Allah kau berikan aku kesembuhan sepenuhnya dan tidak lagi ada penyakit yg ku hadapi selama ini.Amin)
  12. Saya inginkan  MESTI keluarga saya juga KAYA dan BERJAYA..( have a family business and my abah will be our CEO)
  13. Saya nak  MESTI PASTIKAN FFA saya 400ribu dalam masa 5 tahun on 1 April 2014.
  14. Saya nak  MESTI menyimpan utk 5 tabungan lain.(ASB, gold account, contribution account , necessity account, 'happy hour' account)
  15.  I'm a Retire Young ,Retire Rich (makesure b4 i 'm 30yrs old)
  16. Saya nak  MESTI pergi spa wth my hubby chubby 4 kali setahun(at least every 3 months)
  17. Nak MESTI belajar buat biskut raya sendiri tahun ini. (sila gelakkan saya)
  18. Nak MESTI belajar buat nasi beriyani gam sendiri (even not my favourite food)
  19. Nak MESTI jadi pakar dalam bidang masakan
  20. Nak MESTI masuk dlm bidang kulinari
  21. After impian 19 tercapai nak  MESTI masuk dlm bidang hartanah.
  22. nak  MESTI jadi leader yang disegani but sametime can be friendly wth all people.
  23. Nak MESTI  beli camera DSLR paling 'latest' edition jenama paling mahal di dunia
  24. Learn taekwando and kungfu.( i adore my hero..Jet Li.)
  25. Learn to dance especilaly in salsa..(so u think u can dance?..Yess)
  26. MUST Have 2nd degree and PhD in Mathematics and Hartanah.
  27. Nak  MESTI jadi photographer sambilan as my hobby
  28. Nak  MESTI menari salsa wth my hubby
  29. Nak  MESTI mempunyai at least beg tangan paling mahal didunia and kasut design by Jimmy Cho.
  30. NakMESTI  interview sendiri Tun Dr Mahathir and Dr. Azizan Osman.
  31. Nak  MESTI jadi excellent money manager and run my bussiness excellently.
  32. NakMESTI  menjejaki salasilah keluarga saya Kampar, Indonesia and buat family gathering at least once in mylife
  33. nak  MESTI jaga mak n abah also my ibu untill my last breath dgn terbaik sekali.
  34. Learn to swimming
  35. Learn to snorkeling and diving
  36. Doing umrah as my gateful to Allah every year.(ENSURE DO THIS AFTER MY HAJI DONE)
  37. Nak  MESTI buat ladang tanaman sayuran sendiri.
  38. Must Have a vacation wth my family every 3 months, 
  39. Celebrate my anniversary wth my hubby every year without fail.
  40. spend my time wth my hubby and my kids every time 
  41. Doing sembahyang sunat qiyamulail as my amalan setiap hari wthout fail.
  42. nak  MESTI jumpa hello kitty at hello kitty theme park in Japan. (hopefully it's not dissapeared by Tsunami)
  43. Nak  MESTI ada properties in Mekah, Indonesia dan Brunei
  44. Spend our quality time wth my hubby and our kids at our own resort in Pulau Perhentian 3 times in a yr
  45. Nak MESTI beli kereta paling mahal every 2 yrs (Porsche, Ferrari)
  46. nakMESTI  menulis novel sendiri as a hobby
  47. nakMESTI  ada lot rumah sewa dan rumah kedai  di semua negeri and akan disewakan.
  48. nakMESTI  ada bangunan bisnes sendiri
  49. NakMESTI  buat produk biskut sendiri dan jenama sendiri
  50. Nak MESTI cipta logo sendiri dan diguna semua francais perniagaan saya sendiri
  51. nak  MESTI ada studio photographer sendiri.
  52. nak  MESTI ada mandian kesihatan sendiri. inspired by  produk Life is Rich.
  53. Nak  MESTI mendalamai bidang numerologi dan psychologist.
  54. nak  MESTI jadi motivator no 1 Malaysia.
  55. nakMESTI  belajar menjahit baju dan manik untuk keluarga dan tudung rekaan sendiri
  56. nakMESTI  belajar bahasa Cina and master in english communication.
  57. nakMESTI  ada simpanan dalam setiap akaun yang saya ada mesti ada RM2.5 million dalam masa 10 tahun.(includes FFA, ASB, necessity, charity funds)
  58. nakMESTI  ada cash in hand minimum 3K everyday and expand more and more everyday
- My Own Properties-
58. ada bissness sendiri dlm bidang masakan (at least 10 cawangan restoran in malaysia, indonesia, mekah and Brunei own cookies shop, own kopitiam like one as old town coffee)
59. Involve in properties estate,at least have one in every state in Malaysia.
60. Involve in tourism field, i.e resort or hotel in Terengganu
61. NakMESTI ada taman rekreasi sendiri in my hometown, boleh hire instructer in Taichi, and aerobik sendiri. 
62. NakMESTI ada rumah sendiri wth my family di Makkah.(nak belajar pengajian al-Quran di sana)
63. Saya nak MESTI bukak kedai makan bsama keluarga saya
64. nak MESTI bukak bisnes jahitan dan butik sendiri

- My Core Bussiness.-
65. Saya nakMESTI start bisnes restoran, cookies shop, kopitiam (worlwide in Malaysia, Indonesia and Mekah and Brunei)
66. NakMESTI ada agriculture farm sendiri. i.e tanamn lada dan  limau and dijual di semua kedai2 makan dan restoran di seluruh Malaysia..
67.Saya nakMESTI buat bisnes hartanah,
68.Bukak kelas pengajian al-Quran dan pusat tuisyen
69.nak MESTI ada bisnes in tourism, resort in Terengganu
70. nakMESTI ada production house sendiri 
71. all my bussiness  will achieve 200K in a months..
72. My bussiness in restaurant have 10 lots of branches restaurant. incliding kopitiam and cookies shop.
73. My bussiness listed ast BURSA Saham nxt 5 yrs.
74. My properties bussiness achieve  profit 2 million every  in half yr.


-My Wonderful Dreams-
75. Travell wth my hubby n family around the world wth our cruise
76. Travell to my hubby to celebrate my 10th anniversary in Paris
77. Travell wth my hubby wth our personal jet around the world
78. Have our own 'empayar' in restoran,hartanah, pusat tuisyen(alquran dan academic) as well as motivator
79. Nak join payung terjun activity at least once in mylife
80. Doing wall climbing (Great wall in China)
81.Nak MESTI g tgok sendiri Pyramid in Giza
82. go to honeymoon wth my hubby at the 7 of wonderful places
83.NkMESTI tgok sendiri  Jet Li tgh shooting filem kungfu.
84. NakMESTI buat program TV sendiri macam 'SPONTAN' by Afdlin. and Afdlin Shauki abd Dr Azizan Osman is my host not guest..okeh!(Pasti gempaq)
85. InginMESTI melawat keluarga arwah Din Beramboi and want to see his sijil penghargaan to his wife.becoz i'm one of his fan.AL-FATIHAH.
86. NakMESTI ada kelas pengajian al-Quran sendiri.(i want to teach my kids and other children by my self and my hubby is their PENGETUA)



- My Contribution and Pleasure-
87. Saya nakMESTI bersedekah kepada orang yg lebih memerlukan sekerap mungkin.(at least 10K to every orphan  folks and JKM every year)
88. Saya nakMESTI jadi motivator to pelajar sekolah menengah esspecially to anak2 orang miskin dan pedalaman
89. nakMESTI buat kempen kat orang2 kampung seluruh Malaysia. i'll be sponsored them  1 laptop 1 rumah (world is unlimited)
90.Build the mosque in my kampung, Batu Pahat and especially in Johor
91.NakMESTI mendalami ilmu agama especially in pengajian al-Quran dan Hadis  (utk lebih memahami tafsiran ayat dalam al-quran dan Hadis)
92. NakMESTI memperbaiki solat utk lebih khusyu' dan dekat ngan Allah
93.MESTI  Berselawat 100x setiap hari sebagai amalan.
94. Membuat sembahyang tasbih 3x setahun (currently just once only.)
95. Melakukan sembahyang duha sebagai amalan setiap hari.
96.Membeli tanah dan wakaf untuk tanah perkuburan Islam di Johor.
97.Saya bukak bussiness pusat tuisyen dgn kadar yuran yang berpatutan, dan untuk anak yatim it's FREE.
98.Saya nak ada personal doktor, ustaz dan ustazah  sendiri untuk saya dan keluarga 
99.Saya nak alwayskeep in touch wth my coach Dr.Azizan, Tony Robinson, other millionaire in the whole world. 
100. saya nakMESTI ada anak2 yang soleh dan solehah serta bijak LUAR BIASA
101.saya nak MESTI at least 50% of my 101 wish will be successfully achieved within 5 yrs.

Monday, March 18, 2013

alhamdulilah...

ALHAMDULILLAH..SEGALA PUJI HANYA BAGI ALLAH...


Alhamdulilah, pujian2 tuh hanya bagi Allah.selayaknya untuk Dia....

Pertama sekali aku sangat2 bersyukur yg Allah memperkenankan doaku utk aku dapat bertukar ke Johor.Syukur alhamdulilah...sekarang aku dah duduk dgn suami aku...n suami pon tgh mencari2 job2 sesuai di JB nih...rasa menghargai suami sangat2 tinggi, hidup cam masih honeymoon lg...mood cam baru2 kahwin plak..hahaha!banyak cerita yg nak kongsikan bersama..dgn suasana tmpat kerja baru, dgn suasanapersekitaran yg jauh beza  dgn Putrajaya..setiap satu ada pros n cons...

Kedua hasrat aku nak bawa mak abah n family ke Tanah Suci utk mengerjakan umrah tercapai sudah..banyak cabaran yg aku lalui di sana.mmg banyak nak cerita..sgt2 bersyukur bila dapat beruibadah kat sana..sgt banyak nikmat yg Allah bg pada aku, cuma aku yg x pandai menilai n menghargai..Ya Allah, jadikanlah aku hambamu yg sentiasa bersyukur, ucapan syukur aku pon belum cukup banyak lg berbanding dgn sebanmyak2 nikmat Allah..Allah Maha Besar....Kasih Sayang dia tiada hadnya.....

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.

To be continued...tgh kumpul2 material utk entri seterusnya.....peace yo!

::aku:: Semakin banyak kita bersyukur, semakin banyak nikmat yg Allah akan tambah...